BELGISCHE AARDBEI

De aardbei telen begon als een hobby van een aantal Belgen en is nu uitgegroeid tot een handelsmerk van ons land. Intussen zijn er 365 dagen per jaar aardbeien beschikbaar. De teelttypes wisselen elkaar af: belichte winterteelt, verwarmde serres, plastic tunnels, open lucht,… Maar smaak en kwaliteit blijven constant hoog.. De kleur- en smaaknuances van onze aardbeien verschillen van ras tot ras. Maar altijd zijn ze glanzend rood, gaaf en sappig. De hoofdvariëteit is nog steeds Elsanta. Elsanta domineert het aanbod in sterke mate, maar is niet het enige ras dat we aanbieden. Ook andere rassen profileren zich steeds meer als volwaardige variëteiten waaronder Sonata, Sonsation, Limalexia en in beperkte mate doordrager Murano.

aardbei

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DE BELGISCHE AARDBEI

OORSPRONG
Men is niet zeker over de oorsprong van de aardbeiplant. Sommige mensen beweren dat het een van oudsher inheemse bosplant is die geleidelijk de moestuinen veroverde. Anderen denken dat de plant geïntroduceerd is door ontdekkingsreizigers die hem meebrachten vanuit het verre Zuid-Amerika. Waarschijnlijk is het hier een combinatie van, afgaande op het feit dat er vele tientallen aardbeienrassen bekend zijn. Zeker is dat vanaf de middeleeuwen de aardbei steeds meer aan populariteit won als lekkernij. Het is geen toeval dat in deze regio veel aardbeien gekweekt worden. De aardbeienplant gedijt goed op droge voedselarme grond. Dat is precies het soort grond (zandgrond) wat in deze regio voorkomt. Vanaf midden vorige eeuw begonnen veel boeren en tuinders die voorheen gemengde bedrijven hadden (kippen, varkens, koeien, groenten en fruit) zich te specialiseren in aardbeienteelt. Zo is ook onze regio Deinze, Nevele, Meigem gekend voor de beste aardbeien van Europa.

SEIZOEN
volle grond aardbei   APRIL – SEPTEMBER
serre teelt aardbei     APRIL – DECEMBER

LEKKERE COMBINATIES MET AARDBEI

MUNTCITROENVENKELGEITENKAAS
LIMOENKERSENRUCOLAHAZELNOOT

VOEDINGSWAARDE
100 gram verse aardbei bevat:

154 kJoule 0 g vet
5.1 g koolhydraten30 mg calcium
0.7 g eiwit2 mg ijzer

RECEPTEN

aardbei belorta
aardbei kopen thuis
aardbei volle grond

LEUK WEETJE

Door het wit van de aardbei-vruchtvlees over je tanden te wrijven bekom je een witter effect. Dit door de zuren die erin zitten