Cole slaw met Oost-Vlaamse kolen

Tijdsduur: +-20 min

Haalbaarheidsfactor:
dummy-proof: volg de stappen 😉
challenge-proof: dit gerecht is ideaal als één van de side-dishes voor je BBQ of zomers tuinfeestje

 

Materialen: 

  • groentenrasp – een keukenrobot kan eventueel ook als je die hebt maar is niet noodzakelijk, heb je geen van beiden dan is een scherp keukenmes ook perfect
  • grote kom om de groentjes te mengen
  • keukenmes
  • snijplank

Ingrediënten: 

  • koolsoorten naar keuze bv. rode kool, spitskool, witte kool *tip: rauw broccoli of bloemkool je eventueel ook fijngesneden toevoegen
  • wortels
  • gedroogde veenbessen
  • curry-poeder (optioneel)
  • wat kristalsuiker (optioneel)
  • chardonnay-azijn
  • peper
  • zout
  • olie

 

Let’s do this

  1. Spoel alle kolen en snij ze heel fijn in reepjes (max. 0.5cm)
  2. Schil de wortels en rasp ze fijn met een groentenrasp
  3. Doe alles samen in een grote kom & voeg wat olie, peper & zout toe
  4. Voeg de veenbessen toe – *tip: geen fan van veenbessen, je kan ze ook vervangen door krenten of rozijnen
  5. Voeg de Chardonnay-azijn toe als ook de curry-poeder *tip: de chardonnay-azijn is zuur en zorgt ervoor dat in combinatie met de olie de kolen koud gegaard worden
  6. Laat alles een 3à4-tal uurtje staan (voor de koude garing)

DRESSEREN MAAR:

  • Neem een toffe schaal en leg hierin de kolen-wortel mengeling
  • Werk af met een aantal draaien van de pepermolen en wat grof zeezout
  • Naar keuze kan je hier bloemen van Oost-Indische kers aan toevoegen als garnituur