Inspiratie / aan de slag met je ‘Steun de Horeca box’ van 19/10

Kleur uit de oven

Verwarmend ovengerecht met wortels & peentjes

Ingrediënten uit je box:
Gele wortel, pastinaak, peterseliewortel, Spaghetti-pompoen

Ingrediënten uit de winkel:
Peper & zout, plantaardige olie, appelazijn, rozemarijn, laurier, honing (optioneel Stukje Belgisch Wit-Blauw)

Het gerecht op tafel stap voor stap
– Schil de wortels (gele wortel, pastinaak, peterseliewortel)
– Snij de wortels in grove blokken als ook de spaghetti-pompoen (kan je schillen of niet) en doe in een ovenschaal
– Besprenkel met olie, grof zeezout, peper, rozemarijn, laurier
– Zet in de voorverwarmde oven van 200°C gedurende 15 minuten
– Haal de ovenschaal er tussendoor evenuit & besprenkel alles met wat een mengeling van 4 lepels     appelazijn & 2 lepels honing
– Zet nogmaals in de oven voor 5-10min. (afhankelijk van hoe je de bite wenst van je groentjes zet je deze ovenschaal langer of korter in de oven)
– Bak het stukje Belgisch Wit-Blauw in een goed verhitte pan – telkens 3-tal minuten aan beide zijden afhankelijk van de gewenst cuisson
– Haal uit de oven en werk af met nog wat olijfolie & fleur de sel

Wandeling door het bos

Toast Champginon

Ingrediënten uit je box:
Sjallot, paddenstoelen assortiment, limoen, scheuten

Ingrediënten van de winkel:
Brood, olie, look, peper & zout, mayonaise, mosterd

Je gerecht op tafel stap per stap
– Versnij de ui/sjallot in fijne stukjes
– Neem 2 teentjes loop en sij fijn of plet
– Versnij / scheur de paddenstoelen
– Doe wat plantaardige olie in een bakpan en laat vrij warm worden
– Stoof de ui/sjallot & look aan en kruid met zout & peper
– Bak de paddenstoelen in de pan (veel paddenstoelen? Gebruik een 2e pan, zodat de pan voldoende warm kan blijven en de paddenstoelen gebakken worden & niet gestoofd 😉
– Kruid bij naar wens met peper & goed wat zout – blus met een scheut witte wijn / citroensap
– Laat een klontje boter smelten op de paddestoelen en voeg eventueel nog wat fleur de sel toe
– Zet af het vuur & doe er een klant
– Neem 4 lepels mayonaise & 2 lepels tierenteynmosterd
-Toast een snee brood – leg de gebakken paddoenstoeln hierop – werk af met de sausjes & de preischeuten

Optioneel: maak eventueel een salade met krulsla & red meat raddish voor bij je toast champignon

Boost your Salad

Maaltijdsalade met Bimi, Paksoi & koolrabi

Ingrediënten uit je box:
Bimi, paksoi, koolrabi, limoen

Ingrediënten uit de winkel:
Rijst, peper, zout, kerriepoeder, olie, boter, mayo of yoghurt, mosterd, geitenkaas (bv. Damse Mokke)

Je gerecht op tafel stap per stap
– Snij de bimi (brocolli scheuten), paksoi & koolrabi brunoise (kleine stukjes)
– Spoel de rijst en zet deze op het vuur volgens instructies (wij opteren voor een mix van wilde rijst) voeg eventueel wat kardemom of laurier & wat zout toe aan het water
– Bak de groentjes op in een goed verhitte pan gedurende een 3-5tal minuutjes (kort bakken) met wat kerrie
– Kruid af met peper & zout, laat afkoelen naast het vuur
– Is je rijst gekookt voeg een scheutje plantaardige olie en een klein klontje boter toe. Laat even staan en meng vervolgens door elkaar.
– Neem een grote komen meng de groentjes met de rijst – voeg wat mayo of yoghurt toe, een lepeltje mosterd, peper, zout, limoenzeste
– Neem de geitenkaas (bv. Damse mokke) & versnij of verkruimel de kaas bovenop de salade