Melanzane van aubergine & tomaat met Green Salad van komkommer, sla & snijboon
Tijdsduur: +- 20 min voorbereiden – 30min. in oven
Haalbaarheidsfactor:
dummy-proof: leuke ontdekking om aubergine te bereiden
challenge-proof: maak je tapenade zelf
Tof gerecht om ook op je sharing tafel te serveren
Materialen:
- braadslee of ovenschotel
- vuurvaste schaal voor maïs – *je kan ook maïs uit blik gebruiken en dan heb je dit niet nodig
- mandoline – *niet voorhanden? gebruik een dunschiller gebruiken of fijn snijden met een keukenmes
- grote kom om de groentjes te mengen
- oven & fornuis
- keukenmes
- snijplank
- waterkoker
- eetlepel
- keukenpan
Ingrediënten:
- aubergines
- tomaten
- zout
- look
- ajuin
- tijm, rozemarijn, laurier, oregano
- groene pesto (bv. van rucola, peterselie of basilicum)
- tomatensaus
- mozzarella
- sla
- komkommer
- snijboon
- peper
- zout
- olie
Let’s do this
- Snij de aubergine in de lengte in 2 – maak inkepingen door met je mes op het vruchtvlees diagonale te maken van links boven naar rechts onder en vervolgens ook van rechtsboven naar linksonder
- Strooi zout op de en tussen de inkepingen – draai de aubergine vervolgens om met het vruchtvlees naar beneden op een raster zodat de aubergine kan uitlekken.
- snij de ajuin & look en stoof aan in een pan met olie
- voeg hier ook tomatenblokjes, tomatensaus & kruiden & peper en zout aan toe – laat sudderen tot het kook
- breng 0.5l water aan de kook in de waterkoker
- Snij de slabladeren los en spoel ze onder stromend water
- Spoel de komkommer & snij in halve schijfjes
- snij de snijboontjes in fijne reepjes (in de breedte)- eenmaal het water in de koker gekookt heeft giet je dit over de boontjes en laat je dit staan gedurende een 10-tal minuten
- Spoel de aubergine onder stromend water zodat het meeste zout verdwenen is. Laat de aubergine uitlekken op keukenpapier.
- Zet een tweede pan op het vuur met olie en laat goed heet worden
- Bak de aubergine aan alle kanten gedurende 2 minuten
- Neem de mozzarella en stop stukjes tussen de inkepingen van de aubergine (hou bij voorkeur nog 1/3e van de mozzarella over) – doe hierover peper
- Overgiet met tomatensaus en strooi hierop de geraspte kaas & zet in een voorverwarmde oven (180°C) gedurende 30 minuten
- Meng alle groenten zoals sla, komkommer & snijboon in een kommetje – je Green Salad is klaar
- Haal na de verstreken tijd je gevulde aubergines uit de oven – leg hierop nog wat resterende mozzarella en de groene tapenade
DRESSEREN MAAR:
- Doe de Green Salad in een kommetje
- Neem bij voorkeur een houten plank en leg hierop een stukje bakpapier – leg hierop de aubergines en werk af met een blaadje basilicum, geef nog een draai van de pepermolen en wat olijfolie.