Melanzane van aubergine & tomaat met Green Salad van komkommer, sla & snijboon

Tijdsduur: +- 20 min voorbereiden – 30min. in oven

Haalbaarheidsfactor:
dummy-proof: leuke ontdekking om aubergine te bereiden
challenge-proof: maak je tapenade zelf

 Tof gerecht om ook op je sharing tafel te serveren

Materialen: 

  • braadslee of ovenschotel
  • vuurvaste schaal voor maïs – *je kan ook maïs uit blik gebruiken en dan heb je dit niet nodig
  • mandoline – *niet voorhanden? gebruik een dunschiller gebruiken of fijn snijden met een keukenmes
  • grote kom om de groentjes te mengen
  • oven & fornuis
  • keukenmes
  • snijplank
  • waterkoker
  • eetlepel
  • keukenpan

Ingrediënten: 

  • aubergines
  • tomaten
  • zout
  • look
  • ajuin
  • tijm, rozemarijn, laurier, oregano
  • groene pesto (bv. van rucola, peterselie of basilicum)
  • tomatensaus
  • mozzarella
  • sla
  • komkommer
  • snijboon
  • peper
  • zout
  • olie

 

Let’s do this

  1. Snij de aubergine in de lengte in 2 – maak inkepingen door met je mes op het vruchtvlees diagonale te maken van links boven naar rechts onder en vervolgens ook van rechtsboven naar linksonder
  2. Strooi zout op de en tussen de inkepingen – draai de aubergine vervolgens om met het vruchtvlees naar beneden op een raster zodat de aubergine kan uitlekken.
  3. snij de ajuin & look en stoof aan in een pan met olie
  4. voeg hier ook tomatenblokjes, tomatensaus & kruiden & peper en zout aan toe – laat sudderen tot het kook
  5. breng 0.5l water aan de kook in de waterkoker
  6. Snij de slabladeren los en spoel ze onder stromend water
  7. Spoel de komkommer & snij in halve schijfjes
  8. snij de snijboontjes in fijne reepjes (in de breedte)- eenmaal het water in de koker gekookt heeft giet je dit over de boontjes en laat je dit staan gedurende een 10-tal minuten
  9. Spoel de aubergine onder stromend water zodat het meeste zout verdwenen is. Laat de aubergine uitlekken op keukenpapier.
  10. Zet een tweede pan op het vuur met olie en laat goed heet worden
  11. Bak de aubergine aan alle kanten gedurende 2 minuten
  12. Neem de mozzarella en stop stukjes tussen de inkepingen van de aubergine (hou bij voorkeur nog 1/3e van de mozzarella over)  – doe hierover peper
  13. Overgiet met tomatensaus en strooi hierop de geraspte kaas & zet in een voorverwarmde oven (180°C) gedurende 30 minuten
  14. Meng alle groenten zoals sla, komkommer & snijboon in een kommetje – je Green Salad is klaar
  15. Haal na de verstreken tijd je gevulde aubergines uit de oven – leg hierop nog wat resterende mozzarella en de groene tapenade

DRESSEREN MAAR:

  • Doe de Green Salad in een kommetje
  • Neem bij voorkeur een houten plank en leg hierop een stukje bakpapier – leg hierop de aubergines en werk af met een blaadje basilicum, geef nog een draai van de pepermolen en wat olijfolie.