Asian Vibes met een koudenoedel-groentensalade & gehaktspiesje

Tijdsduur: +- 30min

Haalbaarheidsfactor:
dummy-proof: dit kan spannend worden maar je kan de stappen volgen 😉
challenge-proof: maak je eigen kruidenwater om je noedels te koken

Deze salade kan zonder het vlees ook perfect als side-dish bij een dinertje

Materialen: 

  • braadslee
  • vuurvaste schaal voor maïs – *je kan ook maïs uit blik gebruiken en dan heb je dit niet nodig
  • zesteur
  • grote kom om de groentjes te mengen
  • kookpot met water & deksel
  • vergiet
  • oven & fornuis
  • keukenmes
  • snijplank

Ingrediënten: 

  • rode paprika (eigenlijk kunnen alle soorten paprika’s)
  • ajuin
  • wortel
  • romanesco
  • noedels
  • bouillonblokje of maak je kruidenwater om je noedels te koken zelf
  • sriracha crème
  • mayonaise
  • limoen
  • munt
  • lente-ui
  • gehakt (bij voorkeur lam of gemengd – ik heb 1.2 kg gebruikt voor dit recept)
  • miso-pasta
  • kurkuma-poeder
  • geroosterde sesamzaad
  • peper
  • zout
  • olie

 

Let’s do this

  1. Zet een kookpot met water en deksel op een hoog vuur en breng het water aan de kook
  2. Verwarm de oven voor op 180°C – doe de paprika, ajuin, wortel & romanesco in de braadsle(d)e(s). *tip: inderdaad je schilt of versnijdt de ingrediënten niet. Dit proces geeft extra smaak aan je groenten
  3. zet de braadslee met groentjes gedurende 15 à 20 min. in de oven. Laat de groenten hierna afkoelen
  4. Kookt je water – los dan je bouillonblokje op of voeg je kruidenmengeling toe – kook je noedels volgens info op de verpakking (meestal is dit een 4-tal minuten). Giet de noedels vervolgens af door het vergiet en spoel onder stromend water. Laat je noedels afkoelen.
  5. Versnij het wit en het beginnend groen van de lente-ui in fijne ringetjes & doe in een mengkom.
  6. Voeg het gehakt toe, miso-pasta (hier 2 eetlepels), peper, zout & kurkuma bij de versneden lente-ui. Meng alles goed onder elkaar.
  7. Neem saté-stokjes en prepareer hierop de “worstjes” van gehakt *tip: laat je stokjes vooraf even weken in water zo branden deze niet aan tijdens het bakken, je kan dit zeker ook maken zonder stokjes.
  8. Haal de schil van de ajuin, paprika, wortel weg. Verwijder de zaadlijsten en snij alles in fijne reepjes. Snij de romanesco in fijne stukjes, je kan zowel de roosjes als de stengel gebruiken.
  9. Meng de groenten onder de noedels, voeg hierbij olie & lemoenzeste
  10. Neem de mayonaise & sriracha-crème en meng samen. Kruid eventueel af met wat peper, zout & eventueel sesamolie.
  11. Versnij de resterende lente-ui en de munt.
  12. Verwarm een pan met olie – Laat goed heet worden en bak de spiesjes aan alle zijden. Plaats op het einde je deksel op de pan zodat binnenin het vlees ook gaar wordt. Zet het vuur uit en laat staan.

DRESSEREN MAAR:

  • Neem een toffe schaal en leg op de bodem de noedels & groenten.
  • Versnij optioneel wat komkommer en strooi de blokjes erbij
  • Strooi hierover de mengeling van munt & lente-ui.
  • Leg de spiesjes er bij of serveer apart en voeg nog wat peper en optioneel geroosterd sesamzaad toe.
  • Serveer hierbij ook de sriracha-crème