Piperade van tomaat, jalapeno, ajuin, look, paprika

Tijdsduur: +- 30min

Haalbaarheidsfactor:
Cooking-proof: niet het meest gemakkelijke recept maar zeker haalbaar

Suggestie:
je kan aan dit gerecht eventueel rozemarijn-aardappelen toevoegen (spoel de aardappelen, snij ze grof en doe ze in braadslee, in voorverwarmde oven 180°C )gedurende 40min. of wanneer doorprikbaar met plantaardige olie, grof zeezout & rozemarijn

Serveer bij deze piperade eventueel een gebakken hamburger of als je het liever vegi houdt is een gebakken eitje zeker ook een optie.

Materialen: 

  • fornuis
  • keukenmes
  • koekenpan
  • snijplank

Ingrediënten:

  • ajuin
  • tomaten assortiment
  • paprika
  • laurier
  • peper
  • zout
  • plantaardige olie
  • witte wijnazijn
  • look – 2 teentjes
  • jalapeno
  • tijm
  • cayennepeper
  • paprikapoeder

 indien je de rozemarijnaardappelen maakt: rozemarijn, olie, grof zout, aardappelen, braadslee, oven

indien je de hamburger maakt: olie / boter, hamburger, pan

Let’s do this

  1. Snij de ajuin & de tomaat in kleine blokjes (+-2cm), snij de paprika in 2 verwijder de zaadlijsten en versnij in reepjes (liever paprika zonder schil, zet de paprika vooraf 10 tal minuten in oven dan is die net iets gemakkelijker te schillen).
  2. Snij ook de look in hele fijne stukjes – of gebruik een lookpers. Snij ook de jalapeno in 2 en snij eveneens in heel fijne stukjes.
  3. Zet een koekenpan op het vuur – voeg plantaardige olie toe en verhit op middelmatig vuur – laat de ajuin, de gesneden jalapeno & look mee verhitten vrij direct met de olie (zo voorkom je dat deze aanbrandt)
  4. Voeg laurier, peper, zout, tijm, een heel klein snuifje cayennepeper en eventueel wat paprikapoeder toe. Roer regelmatig door
  5. Voeg de tomatenblokjes toe als ook de paprikareepjes – bak even aan
  6. Overgiet vervolgens met de witte wijn azijn en kruid af met peper en zout
  7. Laat verder sudderen op een klein tot middelmatig vuur gedurende 15-20min. Roer regelmatig door of pas de intensiteit van het vuur aan om verbranding te voorkomen.
  8. Heb je ook de rozemarijnaardappeltjes gemaakt dan kan je deze uit de oven halen
  9. Bak de hamburger of het eitje.

DRESSEREN MAAR:

  • serveer de ovenschaal met de rozemarijnaardappelen
  • serveer ook de hamburgers / eitjes in de pan of op een houten plank
  • serveer de groenten-piperade in de pan op tafel of in een keramiek-schaal