Piperade van tomaat, jalapeno, ajuin, look, paprika
Tijdsduur: +- 30min
Haalbaarheidsfactor:
Cooking-proof: niet het meest gemakkelijke recept maar zeker haalbaar
Suggestie:
je kan aan dit gerecht eventueel rozemarijn-aardappelen toevoegen (spoel de aardappelen, snij ze grof en doe ze in braadslee, in voorverwarmde oven 180°C )gedurende 40min. of wanneer doorprikbaar met plantaardige olie, grof zeezout & rozemarijn
Serveer bij deze piperade eventueel een gebakken hamburger of als je het liever vegi houdt is een gebakken eitje zeker ook een optie.
Materialen:
- fornuis
- keukenmes
- koekenpan
- snijplank
Ingrediënten:
- ajuin
- tomaten assortiment
- paprika
- laurier
- peper
- zout
- plantaardige olie
- witte wijnazijn
- look – 2 teentjes
- jalapeno
- tijm
- cayennepeper
- paprikapoeder
indien je de rozemarijnaardappelen maakt: rozemarijn, olie, grof zout, aardappelen, braadslee, oven
indien je de hamburger maakt: olie / boter, hamburger, pan
Let’s do this
- Snij de ajuin & de tomaat in kleine blokjes (+-2cm), snij de paprika in 2 verwijder de zaadlijsten en versnij in reepjes (liever paprika zonder schil, zet de paprika vooraf 10 tal minuten in oven dan is die net iets gemakkelijker te schillen).
- Snij ook de look in hele fijne stukjes – of gebruik een lookpers. Snij ook de jalapeno in 2 en snij eveneens in heel fijne stukjes.
- Zet een koekenpan op het vuur – voeg plantaardige olie toe en verhit op middelmatig vuur – laat de ajuin, de gesneden jalapeno & look mee verhitten vrij direct met de olie (zo voorkom je dat deze aanbrandt)
- Voeg laurier, peper, zout, tijm, een heel klein snuifje cayennepeper en eventueel wat paprikapoeder toe. Roer regelmatig door
- Voeg de tomatenblokjes toe als ook de paprikareepjes – bak even aan
- Overgiet vervolgens met de witte wijn azijn en kruid af met peper en zout
- Laat verder sudderen op een klein tot middelmatig vuur gedurende 15-20min. Roer regelmatig door of pas de intensiteit van het vuur aan om verbranding te voorkomen.
- Heb je ook de rozemarijnaardappeltjes gemaakt dan kan je deze uit de oven halen
- Bak de hamburger of het eitje.
DRESSEREN MAAR:
- serveer de ovenschaal met de rozemarijnaardappelen
- serveer ook de hamburgers / eitjes in de pan of op een houten plank
- serveer de groenten-piperade in de pan op tafel of in een keramiek-schaal