Pompoencrème met gebakken witloof & gevogelte

Ikzelf vind pompoen en zeer dankbare groente. Je kan er bijzonder veel mee & het is ook nog es heel eenvoudig om te bereiden. Dit gerechtje is misschien iets meer werk maar zo lekker comfy als het buiten wat miezeriger wordt. Onze suggestie voor een (snelle) gezonde maaltijd op tafel te toveren… groenten op zijn geheel in de oven 😉

Tijdsduur: +- 30min. – 45min.
je kan de pompoen perfect vooraf in de oven steken waardoor je heel wat tijd spaart en slecht 30min. nodig hebt.

Boodschappenlijstje:

  • gevogelte naar keuze (kip, kalkoen – een stukje wild in dit seizoen kan ook zeker smaken)
  • room

Wat je mogelijks al in huis hebt:

  • sinaasappel of mandarijn
  • citroen
  • witte wijn
  • peper
  • grof zout
  • olijfolie
  • boter
  • laurier

Ingrediënten uit je groentenbox:

  • Parijse champginon
  • pompoen
  • witloof
  • ajuin

 

Let’s do this

  1. Verwarm de oven voor op 180°C – zet hierin de pompoen op zijn geheel + een halve ajuin (zonder schil) op zijn geheel gedurende een 40-tal minuten.
  2. Neem het witloof, haal de hartjes eruit & snij julienne (reepjes in de lengte)
  3. Versnij de Parijse champignon volgens hoeveel je nodig hebt en versnij ook de halve ajuin in heel fijne stukjes.
  4. Verwarm een ruime pan op het vuur met olijfolie – vooraleer je pan warm wordt voeg alvast de ajuin toe zodat dit kan stoven zonder dat deze verbrandt. Kruidt alvast stevig met peper & zout, laurier.
  5. Laat de pan verder heet worden & bak de champignons aan – blus met de witte wijn & laat even verdampen. Voeg nu ook de room toe (soja of koeroom) & kruid bij. Breng zachtjes aan de kook.
  6. Neem een 2e pan (bij voorkeur ovenvast) en laat heet worden samen met olijfolie. Doe het witloof in de pan en laat goed opbakken (niet te snel roeren in de pan). Eenmaal dat een kant royaal bruin is opschudden. Goed kruiden met zout (peper is niet nodig). Blus met sinaasappelsap of mandarijnsap & zet het vuur uit.
  7. Zet het witloof nog even mee in de oven met de pompoen & ajuin.
  8. Gebruik dezelfde pan & doe hier wat olijfolie of boter in. Bak het gevogelte & kruid met peper & zout.
  9. Haal de pompoen & ajuin uit de oven. Snij in grove stukken en verwijder de zaden van de pompoen. Doe in de keukenrobot (bv. thermomix, vitamix,…) voeg een klontje boter toe & wat citroensap, snuif zout & peper. De schil dien je niet noodzakelijk te verwijderen. Ik mix het steeds mee. Laat draaien tot een smeuïge massa.

DRESSEREN MAAR:

  • Zet het gevogelte op tafel, als ook de het witloof.
  • Doe de pompoencrème in een keramiek schotel als ook de champignon-saus.
  • Wil je graag wat koolhydraten toevoegen dat kan perfect met een aardappeltje uit de oven.

SMAKELIJK

Blijf je graag up to date van onze creaties ontdek meer via onze instagram-pagina van Versleverancier of Kwizien Celine