Zomerse plezier salade met gegrilde wilde perzik & geitenkaas

Tijdsduur: +- 30min

Haalbaarheidsfactor:
dummy-proof: volg de stappen 😉
challenge-proof: maak je balsamico-cremeux & rooster je zonnebloemzaden zelf

Deze salade kan ook perfect als side-dish bij een gezellige BBQ

Materialen: 

  • grilpan
  • dunschiller
  • grote kom om de groentjes te mengen
  • oven & fornuis
  • keukenmes
  • snijplank
  • kookpot & deksel

Ingrediënten: 

  • wilde perzik
  • geitenkaas (bv. feta of zachte geitenkaas van de lokale geitenboer)
  • babykomkommer
  • tomaten
  • radijs
  • verse basilicum
  • balsamico siroop (je kan deze ook zelf maken)
  • geroosterde zonnebloempitten
  • peper
  • zout
  • olie

 

Let’s do this

  1. Zet een kookpot met water & deksel op het vuur en breng aan de kook. Neem de tomaten, haal het kroontje weg & maak aan de onderkant van de tomaat een kruisje met een mes. *tip: dit is het voorbereidend werk om onze tomaten te emonderen of m.a.w. het tomatenvel vlot te verwijderen
  2. Snijd de wilde perzik in fijne partjes en doe dit alles samen in een kom – voeg hierbij wat olie zodat de partjes geolied geraken. *tip: bij grillen voorzien je olie op het ingrediënt en niet op de pan anders verbrandt de olie.
  3. Neem de radijzen & komkommer spoel deze onder water. Droog de radijsjes & komkommer
  4. Zet een grilpan op een vrij hoog vuur – wacht totdat deze goed heet is – gril de perzikpartjes aan beide zijden tot je de grillstrookjes ziet. Laat vervolgens afkoelen
  5. Snij de radijzen bij voorkeur in 4 – maak dunne schijfjes van de komkommer door deze te blijven schillen met de dunschiller in de lengte
  6. Emonderen van de tomaten: leg je tomaten gedurende een 20-tal seconden in het kokend water. Haal uit het water en leg ze onder stromend koud water. *tip: het is het schrikproces dat ervoor zorgt dat de tomaat het vel loslaat
  7. Verwijder het vel van de tomaat met een aardappelmesje snij in 4 en haal de pitjes met vruchtvlees weg. Snij vervolgens nogmaals elk partje in 2. *Tip: je hoeft je tomaat niet te emonderen, je kan ze perfect ook eten met vel – lekkerder is wel als je de pitjes & vruchtvlees verwijdert want dit kan je gerecht zuurder maken. Bewaar gerust je vruchtvlees apart om later tomatensaus mee te maken.
  8. Verbrokkel de geitenkaas in een kom en voeg olie, peper en zout toe. Mengen maar
  9. Doe nu ook alle versneden groenten samen in een kom maar hou de gegrilde perzik nog even apart. Breng op smaak wat (olijf)olie, peper & zout.

DRESSEREN MAAR:

  • Neem een toffe schaal en leg op de bodem je mengeling van versneden groeten.
  • Leg hierop je gekruide geitenkaas
  • overgiet met de balsamico-siroop – je balsamico-siroop graag zelf maken? zo kan het: weeg een zelfde hoeveelheid kristalsuiker als balsamico-azijn af en doe in een steelpannetje – zet op een zachtvuur en laat zachtjes koken zodat het vocht verdampt. Laat dit inkoken totdat je ongeveer de helft overhoudt. *tip: de stroop of lak dikt verder tijdens het afkoelen, laat je dus niet misleiden 😉
  • strooi hierover verse basilicum-blaadjes
  • leg hierop de gegrilde wilde perzik partjes
  • werk af met wat extra (olijf)olie, peper & grof zout
  • Werk eventueel af met wat geroosterde zonnebloempitten